PREPRUFE® tätar ovärderliga islamisk konst under vattenplatå

Projektet

Precis i slutet av bergväggen i hamnen i Doha, Qatar, stiger museet för islamisk konst upp ur Persiska vikens vatten. Designad av den kända arkitekten I. M. Pei, döljer museets slående exteriör en av världens finaste samlingar av islamisk konst som finns i världen idag.

Museet inspirerades främst av moskén Ahmed Ibn Tulun i Kairo och byggdes genom de samlade ansträngningarna från flera företag runt om i världen. Designen speglar en modern tolkning av islamisk arkitektur och speglar Qatars vision som en bro mellan det förflutna och nutid, öst och väst.

GCP Applied Technologies tillförde ett multinationellt samarbete till detta projekt och coachade det partnerskap som bildades mellan en USA-baserad arkitekt, europeiska och turkiska entreprenörer och lokala anläggningsteam.

Utmaningen

Klimatet och Persiska vikens frätande saltmiljö skapade ett antal projektutmaningar. Muséet byggdes på återtagen mark och muséets grund befinner sig under grundvattennivån vilket utsätter grunden för mycket aggressiva klorid- och sulfatförhållanden som snabbt kan försämra betongen och avsevärt minska byggnadens livslängd.

GCP:s lösning

Teamet från GCP, som är djupt involverat i projektet, rekommenderade att PREPRUFE® 300R membran för vattentätning skulle tillämpas under plattan för att förhindra vattenmigration runt underkonstruktionen.

BITUTHENE® 8000 HC membran för vattentätning valdes för att skydda understrukturens väggar från den tuffa miljön under mark.

BITUTHENE® Liquid Membrane och SERVIPAK® skyddsskivor avrundade paketet. GCP tillhandahåller också omfattande utbildning för ingenjörer som ska arbeta på plats och agenter får utbildning på lämpliga produktansökningsförfaranden. Lösningen var inte endast väl lämpad för den frätande salta miljö som upplevs i Persiska viken, men också för Qatars svåra värme – som ofta överstiger 40°C (104°F).

Resultatet

Ett kontinuerligt vattentätningssystem, helt bundet till konstruktionsbetongen som omger understrukturen och som skapar en positiv och permanent barriär mot den korrosiva miljön.

Tags
  • Arts & education
  • Entreprenör
  • Preprufe®
  • Underentreprenör
  • Water stop
  • Waterproofing