PREPRUFE® tätar Crossrail: Ett av de mest komplexa projekt i Storbritannien

Konstruktion av den historiska Crossrail-linjen och dess stationer i London är det största infrastrukturprojektet i Europa.

Projektet

Crossrail är ett av Storbritanniens största och mest komplexa byggprojekt. Crossrail förväntas omvandla järnvägsnätet i London och sydöstra England, vilket minskar restider och ökar järnvägskapaciteten i centrala London med 10 procent.

Sedan arbetet påbörjades i maj 2009 har 42 kilometer nya tunnlar byggts under Londons gator och djup upp till 30 meter nås. Totalt kommer 40 stationer att tillhandahålla tjänster för Crossrail-passagerare.

GCP Applied Technologies vattentätningslösningar

GCP är den ledande leverantör av vattentätning på alla större Crossrail stationer. Hittills har GCP tillhandahållit skräddarsydda lösningar för vattentätning, detaljutformning och support på plats till 8 stora Crossrail stationer – Bond Street, Tottenham Court Road, Farringdon, Liverpool Street, Whitechapel, Pudding Mill Lane, Canary Wharf och Custom House.

Tottenham Court Road

Som en del av byggandet av den nya stationen för 1 miljarder pund vid Tottenham Court Road Station, valde man att leverera mer än 2000 m2 av GCPs PREPRUFE® membran för vattentätning för att kunna nå den höga nivån av vattentäthet som krävs.

Konstruerad av BBMV (ett konsortium av Balfour Beatty, Alpine BeMo Tunnelling, Morgan Sindall och Vinci Construction) för Transport for London, har den nya Crossrail stationen på Tottenham Court Road längden av fyra fotbollsplaner och ligger tre våningar under marken. Genom långsiktig vattentätnings-prestanda, tillförlitlighet och framgång i uppmärksammade projekt världen över – erbjöd PREPRUFE®membranet den perfekta lösningen för att säkerställa vattentätt skydd för dessa.

För att slutföra systemlösningen, levererade GCP också BITUTHENE® Liquid Membrane, AT System PVC vattenstopp och ADCOR® hydro expansiva och injicerbara vattenstopp.

Liverpool Street

Mer än 5000 m2 av PREPRUFE® membran för vattentätning har gett enastående vattentäthet, gett skydd under markytan och har visat sin prestanda vid Liverpool Street station.

Denna nya utbyggnad för £300 miljoner, tilldelades ingenjörerna Mott Macdonald/Arup och entreprenören Laing O’Rourke, och ligger under de befintliga stationerna Liverpool Street och Moorgate vid Finsbury Circus. Två nya biljetthallar, Broadgate och Moorgate ska byggas, samt ett 40 meter djupt schakt på Blomfield Street som ska sköta ventilation och kommer att innehålla elektrisk och mekanisk utrustning samt systemutrustning för stationen. Detta område kallas Bloomfield box och sträcker sig över en kvarts mile i en av de livligaste delarna av London.

PREPRUFE®  var det självklara valet för begränsade platser, för sitt goda anseende när det gällde att tillhandahålla en tillförlitlig lösning för vattentätning, samt förhindra vatteninträngning genom och runt basplattan. Dess patenterade ADVANCED BOND TECHNOLOGY™  möjliggör att betongen kan sättas fast på PREPRUFE® och bilda en unikt intim tätning som förhindrar all vattenmigration mellan vattentätningen och strukturen, vilket avsevärt minskar risken för läckor.

Genom att använda en avancerad akrylytbeläggning som har utvecklats av GCP, förenklar PREPRUFE® -membranet också installationsprocessen genom att utesluta att man måste lägga flera lager samt avlägsnar komplicerade detaljutformningar. Skyddande betonglager eller skivor elimineras, man minskar djupet på utgrävningen och grus, medan mängden material som ska anskaffas minimeras, vilket tillsammans accelererar det kritiska tidsramen i programprojektet och ser till att projektet blir klart i tid.

Ungefär 4,000 m2 av PREPRUFE® 300R/160R, 1,500 m2 av PREPRUFE® 800PA och 250 m2 av SILCOR® flytande tätskikt installerades för att ge ett enastående vattentätningsskydd till tunnelschakten, de pålade väggarna, basplattan och taket.

Canary Wharf

Vid Canary Wharfs Crossrail-station, som kostar runt £500 miljoner, säkerställer 6000 m2 av  PREPRUFE® membran för vattentätning att platsen förblir vattentät – och håller tillbaka 10 meter av omkringliggande vatten i dockorna vid floden Thames.

Byggnationen av den nya stationen i West India North Dock som sköts av Canary Wharf Contractors Limited har visat sig vara en komplex konstruktion och både en teknisk och logistisk utmaning. Sedan konstruktionen började byggas i maj 2009, har ungefär 300 000 ton material grävts ut, 375 000 ton betong har använts och 1 000 pålar för att pressa ut 100 miljoner liter vatten från dockorna – detta är motsvarande fyrtio simbassänger i olympisk storlek.

Som en del av detta "uppifrån och ned" konstruktionsprogramm, färdigställdes en fyra våningars källare på ett djup av 28 meter. Efter att man tömt platsen på vatten, konstruerades en djupt förankrad kassun för att ge en torr arbetsmiljö, och nästa viktiga steg på den kritiska vägen var vattentätningen för basplattan. Detta behövdes installeras snabbt och effektivt, under svåra förhållanden, för att undvika förseningar i efterföljande arbete.

Förutom för sin prestanda för vattentätning, så valdes PREPRUFE® för lättheten och snabbheten när det gäller installation. Membranet rullas ut och läggs löst och kan appliceras även på våta underlag. Varven är självhäftande och hela installationen kan uppnås utan svetsning eller annan särskild utrustning. När produkten väl är installerad, behövs inget spackel eller annat skyddande lager - installationen av armeringsjärn och betong kan följa omedelbart efteråt.

Specificerad och installerad på några av de mest utmanande projekten för vattentätning i hela världen, bevisades PREPRUFE® vara det perfekta systemet för ledande konstruktören Arup och entreprenören Expanded Piling, ett dotterbolag till Laing O'Rourke. Inget annat system på marknaden skyddar en understruktur bättre från de skadliga effekterna av vatten, ånga och gas än PREPRUFE®.

För att skydda betong-fogarna och för att få kontinuitet i de uppbyggda väggarna, levererade GCP även en rad kompletterande produkter och system, inklusive ADCOR® 500S and ADCOR® 550M, för att tillhandahålla ett hydro-expansivt och injicerbart fogskydd. I kylan tillämpades BITUTHENE® Liquid Membrane och SERVITITE® AT240 och ett speciellt utformat vattenstoppsystem i PVC var också levererat för att slutföra projektets omfattande specifikation för vattentätning.

Andra kritiska stationer

GCP tillhandahöll också fullständiga lösningar för vattentätning för andra viktiga transportstationer, inklusive Bond Street, Farringdon, Whitechapel, Pudding Mill Lane och Custom House.

GCP erbjöd skräddarsydda lösningar för vattentätning, som gav kontinuitet för de kritiska aspe​kterna av projektet. Ett komplett paket levererades bestående av SILCOR® flytande membran för vattentätning, ADPRUFE®, ett fullständigt vattentätande betongsystem och ett komplett utbud av ADCOR® hydrofil och PVC vattenavvisare, tillgängligt för att skydda fogarna i betongen.

Utformade för att länka ihop med PREPRUFE®SILCOR® vattentätning utan sömmar finns ett utbud av spray och flytande membran för vattentätning som man tillämpar för hand, och dessa ger mycket hållbar vattentätning och strukturellt skydd utan en massa överlappning eller komplex detaljutformning.

ADPRUFE® integrerade vattentäta betongsystem, består av en innovativ flytande tillsats som avsevärt minskar både permeabilitet och krympning av betongen när den torkar. Produkten kan kombineras med GCP membran och HYDRODUCT® avloppssystem med hålrum för förstärkt skydd vid viktiga tillämpningar.

GCP har hydrofila vattenstopp, som har den unika förmågan att agera som en kontinuerligt aktiv tätning med hjälp av dess hydrofila egenskaper och detta betyder att produkten fungerar bättre än traditionella vattenstopp-system genom att förhindra att vatten tränger in genom fogar i betongens delstrukturer.

Planerad att stå klar 2018, så kommer Crossrail-projektet - som är förseglat i PREPRUFE® för-applicerat membran för vattentätning - att ge en mycket förbättrad transporttjänst som kommer att vara till fördel för London, dess invånare och besökare, i flera generationer framöver.

Tags
  • Entreprenör
  • In the News
  • Mass transit
  • Preprufe®
  • Underentreprenör
  • Waterproofing