En god grund är vattentät

Inträngande vatten kan orsaka allvarliga skador på betongfundament eller vid områden runt källaren av en byggnad. En effektiv vattentätnings- lösning som förhindrar vattenmigration är därför otroligt viktigt för att förhindra att kostsamma skador uppkommer, att det blir en visuell försämring eller att hälsorisker uppkommer.

Jyoti Seth, global forsknings- och utvecklingschef för Building Envelope och bostäder vid GCP Applied Technologies, förklarar hur innovationer har möjliggjort långsiktig strukturell integritet...

Betong är sedan länge etablerat som ett slitstarkt byggmaterial. Dess sammansättning kan dock spricka medan det torkar och då kan grundvatten och atmosfäriska föroreningar penetrera dess porösa ytan. Detta blir ofta särskilt akut vid kustnära platser som utsätts för höga nivåer av sulfater och klorider genom saltrikt grundvatten och aggressiva atmosfäriska förhållanden.

Kemikalier som kloridjoner från havsvatten eller luftburna salter kan diffundera till betong genom sprickor och porer i materialet och orsaka armeringskorrosion. Korrosionsuppbyggnaden på stålet kan få betongen att spricka ytterligare och skapa fler ingångar för föroreningar. Fukt i konstruktioner avsedda för bostäder kan även medföra hälsorisker för de boende. I värsta fall kan korrosionsuppbyggnad försämra konstruktionens integritet.

Förebyggande åtgärder

Nödvändigheten att skydda betong mot inverkan av skadligt vatten och kemikalier har lett till innovationer som effektivt förhindrar vatteninträngningar i källarkonstruktioner. Bland dessa finns en mängd bindningstekniker, men det finns bara en som ger en verkligt intim bindning till betong och som ger en helt bunden ogenomtränglig försegling: PREPRUFE®.

Medan man häller, så passerar betongen genom ett mikroporöst toppskikt i det självhäftande skiktet av PREPRUFE®, där mekaniska och självhäftande krafter samverkar på sättet betong/membran gör, för att skapa en kontinuerlig bindning och tätning som förhindrar vattenmigration och minskar risken för läckor.

Utan PREPRUFE®

Läckage, som de som orsakas vid installationen på grund av platsproblem, kan utgöra ett stort problem där vissa membranlösningar inte på ett tillfredsställande sätt hindrar vattenmigration.

Exempelvis kan underlåtande att försegla ett membran mot stödjande pelare eller mindre skador i ett membran göra att vatten kan migrera mellan membranet och betongen, antingen under under tryck eller genom kapillärverkan. Vattnet kommer hitta sprickor eller konstruktionsfogar vilket kan resultera i en betydande vattenpelare i djupa källare.

Det största problemet för projektteamet är att lokalisera dessa läckor, som ofta finns långt ifrån själva källan. I vissa fall kan en läcka ta flera månader att hitta. Under den tiden kan betongen utsättas för förorenat grundvatten vilket ytterligare förvärrar ett redan nu dyrt problem.

Men, PREPRUFE® förhindrar att detta kostsamma fenomen uppstår i husgrunder. I händelse av en punktering på vattentätnings- membranet, så förhindrar den tätt slutna förbindelsen mellan betongen och PREPRUFE® självhäftande skikt att vatten tränger in och går in i betongen.

Andra vattentätnings lösningar kan inte mäta sig med detta

Konkurrerande mekaniskt bundna membran har nyligen introducerats och dessa kombinerar ett membran-ark som sitter fast på ett konstfibertyg eller ett plastnät. Nätet blir inkapslat på ytan av den våta betongen. Men oavsett vilket mekaniskt bundna sätt som väljs, kommer det endast att delvis binda sig till betongen. Även små områden där arken inte följer betongen helt, kommer man inte att kunna garantera förebyggande av vattenmigration mellan betongen och membranet.

Faktum är att dessa system är mer benägna att dölja läckagens källor, och därmed förlänga projektet och öka kostnaderna.

Tags
  • Betong
  • Entreprenör
  • Preprufe®
  • Underentreprenör
  • Water stop
  • Waterproofing